Ratele supravietuirii cancerului de colon

Rata supravietuirii cancerului de colon indica sansele pe care le are un pacient de a supravietui bolii o anumita perioada de timp. Aceste rate nu sunt sub nicio form un indicator definitiv asupra ceea ce i se va intampla pacientului; ele servesc drept ghid pacientului si familiei sale pentru a sti ce este posibil sa se intample daca aleg un anumit tratament, daca mai are rost sa mai aleaga unul sau ar trebui sa opteze pentru analgezice in loc.
Cancerul de colon este o boala a partii inferioare a sistemului digestiv ce afecteaza colonul, rectul si apendicele. Se mai numeste si cancer colorectal sau cancerul intestinului gros si este pe locul al doilea in ceea ce priveste mortile cauzate de cancer din Occident.


Cand suntem pusi fata in fata cu posibilitatea cancerului, este specific naturii noastre umane sa incercam sa aflam cat mai multe despre acesta boala si sa construim ipoteze privind felul in care vor evolua lucrurile. Bineinteles ca nu putem sti ce se va intampla, dar nu aceasta conteaza – pur si simplu avem nevoie sa ne agatam de ceva. Ratele de supravietuire prezentate aici sunt pentru a va linisti, pentru a va oferi siguranta unui numar.
Conform unui articol publicat in Jurnalul European de Cancer, localizarea tumorii are un impact semnificativ asupra ratei de supravietuire in cazul cancerului de colon. In SUA, de exemplu, rata de supravietuire pe 5 ani in cazul tumorilor in partea superioara a colonului (aproape de intestinul subtire) este 63%. In colonul transversal, rata este de aprox. 59%, iar in colonul descendent 66%. (Rata de supravietuire pe 5 ani reprezinta procentajul pacientilor inca in viata dupa diagnosticul initial.)


Citand acelasi studiu, ratele de supravietuire la bolnavii de cancer de colon variaza si in functie de tara. Daca in America rata de supravietuire pe 5 ani este de 62%, ea este 43% in Europa. Un motiv pentru aceasta diferenta poate fi calitatea serviciilor medicale, dar un altul ar putea fi programele de diagnosticare timpurie a cancerului de colon. In mod normal, cu cat cancerul de colon este diagnosticat mai devreme, cu atat este mai usor de tratat.
Stadiul in care se afla cancerul de colon in momentul diagnosticarii are un impact puternic asupra sperantei de viata a pacientului. Unele cercetari publicate in ANZ Journal of Surgery arata ca in Australia rata de supravietuire pe 5 ani in cazul diagnosticarii in stadiul I al cancerului de colon este de 93%, dar scade la 59% pentru diagnosticul pus in stadiul III bolii.
Cand este detectat in fazele incipiente, cancerul de colon este unul dintre cele mai curabile forme de cancer, procentul fiind de aproximativ 90%. Din fericire, rata de supravietuire in cazul cancerului de colon au crescut in mod constant in ultimii 20 de ani datorita imbunatatirii tehnologiei si implicit a calitatii metodelor de detectare care fac posibile tratamentele inca din primele stadii. Numai in SUA exista peste 1 milion de supravietuitori ai cancerului de colon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu